MACHINEVEILIGHEID BIJ VDL NEDCAR
550 veiligheidsschakelaars en kilometers machineafscherming
In het najaar van 2016 wandelen we de vernieuwde fabriek van VDL Nedcar binnen. Bij de ingang staat nog een Mini uit het jaar 1959 compleet met originele details uit hetzelfde jaar. VDL Nedcar is de enige autoproducent van seriemodellen in Nederland en heeft veel aandacht voor veiligheid.
Het bedrijf is gevestigd in het Limburgse Born en is bijzonder sterk geautomatiseerd en voorzien van een indrukwekkend aantal robots. USP en VDL Nedcar werken samen om de veiligheid binnen de fabriek op het hoogste niveau te brengen. Met innovatieve oplossingen op het gebied van machineafscherming en de controle van toegang tot deze afgeschermde zones worden potentieel risicovolle situaties voorkomen. Dit met minimale verstoring van de productie. Een kijkje achter de schermen bij VDL Nedcar
Nedcar werd in 1967 opgericht door DAF als een personenwagenfabriek. Begin juli 2012 werd bekendgemaakt dat de Eindhovense VDL Groep met als oprichter Dhr. Van Der Leegte, het bedrijf Nedcar wilde gaan overnemen. Inmiddels heeft VDL Nedcar 5.500 medewerkers. Met Limburgse gastvrijheid worden we ontvangen door Peter Schusser, Maintenance Engineer bij VDL Nedcar, die ons begeleidt door het gebouw en de fabriek. Dit is onderdeel van het veiligheidsbeleid. De imposante fabriek bestaat uit een Perserij, de Bodyshop (carrosseriebouw), de Paintshop en de Final assembly. Men moet er zeker een half uur voor uittrekken om vanaf de ene kant van de fabriek bij de andere kant te kunnen komen. Op verschillende locaties in de productiehallen hangen grote TV schermen. Deze volgen het gedrag van de productielijn en geven een indicatie of de lijn achter- of voorloopt met productie. Bij de Bodyshop is de automatisering wél 98%. Ook de lakstraat (Paintshop) is sterk geautomatiseerd. Bij de afdeling montage is dit minder aangezien het toevoegen van kleine deeltjes op de lopende band mensenwerk is en dit meer nauwkeurigheid vereist.
De noodzaak van machineveiligheid in een fabriek vol robots
De fabriek heeft 1200 robots welke grote delen werk verzetten in de fabriek van VDL Nedcar. De robots werken nagenoeg autonoom nadat ze op de juiste manier zijn geprogrammeerd. Een kraan haalt automatisch de carrosserie uit de hoogste etages van de schappen, camera’s detecteren waar de gaten van de scharnieren zitten in de carrosserie en doen ook het inmeten. Middels beperkte aansturing kan de robot zelf zijn gereedschap kiezen. Ook zijn er onderdelen in het proces waarbij twee robots gesynchroniseerd werken aan één carrosserie. De sterkste robots kunnen tot 600 kilo dragen. Zeer efficiënt deze robots maar ook spannend als men voor de eerste keer een cel inloopt. Dan beseft men pas echt het belang van machineveiligheid welke een werknemer bescherming kan bieden.
VDL Nedcar beïnvloedt veilig gedrag op de werkvloer middels het verplicht volgen van cursussen. Dit is een voorwaarde om met de machines te mogen werken. Tevens worden alle procedures in specifieke instructies en handleidingen vastgelegd. Ook houden collega’s elkaar scherp en wordt er gewerkt volgens ISO richtlijnen. Nog belangrijker is dat de gehele fabriek voorzien is van machineveiligheids-producten, geleverd door USP. Men moet hierbij denken aan machineafscherming oftewel veiligheidshekwerken van Troax, veiligheidsschakelaars van Fortress Interlocks en veiligheidshangsloten van Masterlock. VDL Nedcar gebruikt al meer dan 20 jaar veiligheidsschakelaars van Fortress Interlocks. Unique Safety Products is sinds 2010 exclusieve leverancier van Fortress in Nederland.
Hoe werkt een veiligheidsschakelaar in de praktijk?
- Stap 1: De medewerker doet een aanvraag voor ontgrendeling via de blauw verlichte drukknop.
- Stap 2: Als de machine stil staat en veilig is wordt de schakelaar vrijgegeven.
- Stap 3: Alleen medewerkers met een access key kunnen de deur open maken (lijnverantwoordelijken en onderhoudspersoneel).
- Stap 4: Na insteken en omdraaien van de access key komt de safety key vrij. Deze wordt meegenomen de installatie in om persoonlijke insluiting te voorkomen.
- Stap 5: Nadat de werkzaamheden zijn gedaan wordt de deur gesloten, de safety key weer ingestoken en omgedraaid, de access key omgedraaid en uitgenomen en de installatie gereset middels de geel en wit verlichte drukknoppen.Het feit dat je bij het binnengaan van de cel een veiligheidssleutel meeneemt ervaart Peter Schusser als een persoonlijke veiligheidsgarantie. Peter heeft al 35 jaar ervaring binnen VDL Nedcar en staat dichtbij de mensen. Hij is vrijwel altijd op de vloer aanwezig, hierdoor is hij ook snel ter plekke als er een storing is. Bij Peter is duidelijk een passie voor zijn werk op te merken.
Toegangsleutels voor geautoriseerde toegang
Toegangsaanvraag en reset bij de toegangsdeur
Wij staan
voor u klaar
Neem direct contact op met één van onze specialisten of sales engineers.
Vrijblijvend
adviesgesprek
Voor al uw vragen over onze producten en diensten kunt u onderstaand formulier invullen (reactie binnen 1 werkdag).